Полезно

Как да избера счетоводител? Важна информация за всяка фирма!

Как да избера счетоводител?

За да изберете счетоводител първо трябва да се замислите дали ще наемете служител на трудов договор или ще използвате счетоводна къща. И двата варианта имат своите плюсове и минуси.

Ако използвате счетоводна къща има следните предимства:

 • Ще заплащате по-малка сума за счетоводно обслужване, защото счетоводната къща няма да работи за Вас всеки ден по 8 часа.
 • При работа със счетоводна кантора няма да Ви се налага да заплащате осигуровки за счетоводител, защото ще имате сключен договор със счетоводна къща.
 • Няма да е нужно да осигурите работно място на счетоводител, защото лицето, което ще обслужва Вашето дружество има такова в счетоводната кантора.
 • Няма да имате счетоводител на трудов или граждански договор, който постоянно да желае да му се увеличава възнаграждението.
 • Ако дружеството има сериозен счетоводен казус счетоводната къща може да го реши по-лесно и по-бързо, защото там работят повече на брой счетоводители с разнообразни познания в счетоводната и данъчната материя.

Ако използвате счетоводител на трудов договор има следните предимства:

 • Ще можете да го ангажирате с допълнителна  административна работа.
 • Ще бъде на Ваше разположение през целия работен ден и ще бъде длъжен да прави това, което Вие му наредите.
 • Ще може да следи по-изкъсо какво се случва във фирмата, което счетоводната къща поради отдалечеността не може да Ви го предостави.
 • Ще работи и ще мисли единствено и само за Вашата фирма.

Ако използвате счетоводител на трудов договор има следните недостатъци:

 • Ще заплащате заплата, която е много по-голяма от сумата , който ще заплатите на счетоводната къща.
 • Ще заплащате осигуровки за назначения служител.
 • Ако служителя реши да напусне дружеството ще трябва да търсите негов заместник. Това би могло да е много неприятно ако не можете да прецените бъдещите кандидати дали разбират от счетоводство и данъчно законодателство.
 • Има вероятност служителя да сподели с колегите важна информация, която Вие да не желаете другите служители да знаят. Може да разпространи колегите какво възнаграждение получават.
 • Ще очаква постоянно увеличение на възнаграждението си.

Ако използвате счетоводна кантора има следните недостатъци:

 • Няма да можете да очаквате, че служителя от счетоводната къща, който отговаря за Вас да е на разположение по цял ден единствено и само на Вас. Просто, защото той обслужва голям на брой дружества.
 • Ако счетоводната къща е голяма има вероятност Вашето дружество да се обработва от по-неопитен специалист, което би могло да доведе до грешки от различно естество.
 • При работа със счетоводна къща има вероятност ако желаете конкретни справки или разяснение да ги получавате с известно закъснение. Това е породено от факта, че за разлика от служителя на трудов договор, служителя в счетоводната кантора отговаря за по-голям на брой дружества.

Защо трябва да имам счетоводител? Задължително ли е?

Защо трябва да имам счетоводител? Задължително ли е?

Ако имате бизнес било малък или голям трябва задължително да имате счетоводител. Ако не можете да си позволите да наемете служител на трудов договор, трябва да подпишете договор със счетоводна кантора. Единствения разумен  вариант, при който може да не използвате счетоводител или счетоводна къща е ако имате счетоводно образование и практика като счетоводител. Всеки годишен отчет на действащо дружество трябва да се подпише от счетоводител с нужното образование и разбира се със съответната практика. Дори да имате счетоводно образование, ако не сте практикували счетоводната професия не можете да подпишете отчета. Има редица справки и отчети, които следва да се подават, и да се следят прекалено много срокове. Това е нещо, с което един бизнесмен не трябва да си губи времето.

Каква е ролята на счетоводителя?

Ролята на счетоводителя е изключително важна. Много хора гледат на счетоводителя като един безсмислен разход за заплата или хонорар за счетоводна къща. Повечето бизнесмени си мислят, че счетоводителя е един безсмислен административен служител, който стои пред компютъра и само взима незаслужена заплата. Всеки един счетоводител трябва да има съответното образование и опит. Когато ги притежава той е в състояние да помогне много за дружеството, за което работи. Той е човека, който обработва счетоводната документация и я предоставя на данъчните органи. Счетоводителя, който има нужните познания може да даде решение на специфични проблеми. Възможно е да даде правилните насоки и да направи така, че законово една фирма да плати по-поносими размер данъци. Счетоводителя е лицето, което комуникира с данъчните органи при ревизия или проверка. Ако една фирма гласува доверие на счетоводител на трудов договор или счетоводна къща може да има значителни ползи. За да се случи това обаче е нужно да се избере подходящия кандидат.

Как да съм сигурен, че получавам адекватна информация?

Защо трябва да имам счетоводител? Задължително ли е?

За да сте сигурни дали получавате адекватна информация от счетоводната къща или счетоводителя, с който работите е нужно да направите съответната проверка. Възможно е някои неща да ги проверите през интернет. За съжаление, когато не сте специалист в счетоводната сфера не можете да бъдете сигурен това, което четете в интернет дали е истина, защото много пъти има хора, които подвеждат с отговорите и с разсъжденията си. Само един истински специалист в счетоводната материя може да каже дали дадено нещо е наистина правилно или грешно.  Ако се съмнявате дали получавате адекватна информация може да попитате друг счетоводител или счетоводна къща за нещата, които Ви съмняват. Тук в случая има възможност да попаднете на хора, които не са достатъчно специалисти и да Ви подведат. Може би най-сигурно е ако попитате няколко човека и сравните техните отговори. Нормално е ако отговора на повечето счетоводни кантори съвпада, това означава, че сте разбрали истината. Ако отговорите са разнопосочни в различните счетоводни къщи това означава, че казуса е доста сериозен. В такъв случай човек сам трябва да прецени на кой може да има доверие. Ако това, което Ви интересува е записано в някой закон и съответната счетоводна кантора Ви го покаже тогава за Вас няма как да има съмнение кое е истина и кое не. За съжаление обаче не всичко е написано точно. Някои закони следва да се тълкуват и е възможно да бъдат тълкувани по различен начин.  Реално няма как човек да бъде на 100% сигурен за всичко.

Нужно ли е да бъде от моя град счетоводителя?

Като цяло фирмите избират да работят със счетоводител от техния град. Това е породено от факта, че хората могат да отидат до съответния счетоводител, да се запознаят с него на живо и да обсъдят нещата, които ги вълнуват. Ако счетоводителя е от друго населено място разговорите се водят основно по телефона. Това може да е негативно, защото има неща, които хората не желаят да се коментират по телефона, а единствено на живо. При работа със счетоводител от друго населено място документите могат да бъдат изпратени по куриер или да се сканират с телефон или сканиращо устройство. Ако счетоводителя е от същото населено място документите могат да се предоставят на ръка на счетоводителя. Всички декларации и отчети се подават онлайн, което позволява, човек да ползва счетоводител от друго населено място. Реално няма разлика от кое населено място е счетоводителя. Важно е счетоводителя да е компетентен в счетоводната и данъчната материя.

Онлайн счетоводство – има ли такава услуга?

Онлайн счетоводство - има ли такава услуга?

Онлайн счетоводството е една сравнително по-нова и по-рядко използвана услуга. При онлайн счетоводството документите се изпращат по имейл. Комуникацията също се осъществява по имейл. Това обаче не е много удобно, защото някои неща е хубаво да бъдат обяснени по телефон или на живо. При онлайн счетоводството не си сигурен с кого комуникираш. Има имейл, от който е изпратено съобщението, но не знаеш дали този човек е този, за който се представя. Възможно е да мислите, че Ви пише лицето, което е упоменато в мейла, а в действителност това лице да не работи там примерно от една година. Често срещана практика при онлайн счетоводството е фирмата счетоводител изобщо да не съществува или някой да предоставя услуга, от която нищо не разбира и подвежда клиента.

Колко струва счетоводството?

Цената на счетоводството зависи от няколко неща:

 • Фирмата има ли регистрация по ДДС.
 • Колко на брой са служителите работещи в дружеството.
 • Колко на брой са документите.
 • Подлежи ли на одит дружеството.
 • Нужни ли са периодични справки за ръководството на дружеството.
 • Регистрирано ли е по системата Интрастат
 • Вид дейност, който извършва дружеството-производство,търговия, услуги и други.
 • Взимат ли се документите от офиса на клиента.
 • Има ли данъчни проверки и ревизии дружеството.
 • Има ли проверки от други държавни институции.
 • Има ли сключени договори за заем или предстоят ли да се сключат такива договори.

Как да получа по-добра цена за счетоводство?

Как да получа по-добра цена за счетоводство?

Всеки клиент може да получи по-добра цена за счетоводство. Най-голяма отстъпка може да се получи преди да е избрал с коя счетоводна къща ще работи. Важно е клиента да разгледа в интернет какви цени предлагат счетоводните къщи. Важно е да се прецени какво е включено в цената, която се предлага, защото много пъти има ниска подвеждаща цена, която не включва това, което е нужно и след като се включат допълнителни услуги, цената става прекалено висока. Има риск, когато се търси по-приемлива цена, счетоводната кантора, която е избарана да няма подготвени специалисти и счетоводното обслужване да има сериозни недостатъци.  Лошото в този случая е, че грешките не се забелязват веднага, а може да се установят в бъдеще време и да струват много скъпо на фирмата. Когато се избира цена не трябва да се гледа възможно най-ниската, защото това означава, че тази цена се дава, защото има нещо, което налага счетоводната къща да я предостави. Ако счетоводната кантора не е проблемна ниската цена може да се предложи,защото счетоводната къща няма много клиенти, иска да се наложи на пазара, да измести някой конкурент или част от служителите нямат достатъчно работа и за да не бъдат съкратени от работа е по-добре да се вземат клиенти на по-ниски цени.

Плаща ли се за счетоводни консултации?

Счетоводните консултации от дружества сключили договор за счетоводно обслужване не заплащат такса. Такса се заплаща единствено от клиентите сключили договор за счетоводно обслужване ако въпросите, които са поставени са рядко срещани, сложни и се налага задълбочена проверка, за да се даде отговор. Дружества, които не са сключили договор за счетоводно обслужване, но желаят да получат консултация заплащат 100 лв. за първи започнат час и по 80 лв. за всеки следващ започнат час. Ако консултацията продължи 70 минути клиента трябва да заплати 180 лв.

Годишно приключване – отделно ли се плаща?

Годишното приключване се заплаща отделно. Цената е в размер на една месечна такса. Тоест всеки клиент заплаща по 13 такси за една година. Годишното приключване се заплаща допълнително, защото се извършват редица допълнителни процедури, които нямат нищо общо с текущото месечно обслужване. Допълнителните процедури са-изготвяне на годишен отчет за НСИ, изготвяне на годишен отчет за Агенцията по впивания, годишна декларация, годишна справка за изплатени доходи на физически лица по чл.73 от ЗДДФЛ, декларация 6 за самоосигуряващи се лица, декларация по чл.15 от ЗЗБУТ и други.

Вашият коментар